Poslední říjnový čtvrtek se nesl ve znamení již tradiční +/-FEL akce – vyřezávání dýní.

Ve FEL Café v Dejvicích se sešlo kolem 20 členů i nečlenů našeho klubu, aby spolu oslavili blížící se Halloween. Zatím co se první odvážlivci nadšeně vrhli do vydlabávání své dýně, jiní se věnovali ochutnávce dýňové polévky či jen přátelské konverzaci.

Kreativitě všech zúčastněných se meze nekladly a do konce večera vzniklo spoustu originálních vyřezaných motivů. Ať už se jednalo o klasické „obličeje“ nebo něco více tematického či uměleckého, z každé dýně se stalo umělecké dílo. Už jen stačilo přidat několik zapálených svíček a o pravou Halloweenskou náladu bylo postaráno.

Pro ty, kteří nás nestihli v průběhu večera navštívit, přikládáme alespoň recept na dýňovou polévku, aby si mohli podobnou atmosféru vytvořit i v teple svého domova:

Dýňová polévka
Na 4 plnohodnotné porce budete potřebovat:

  • 1 kg dužiny dýně hokaido
  • 1.2 l vývaru (ideálně zeleninový/kuřecí)
  • 2 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • olej
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  1. Oškrábeme slupku z dýně, rozkrojíme ji a pořádně vyškrábeme její vnitřek. Dýni následně nakrájíme na menší kousky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Stroužky česneku pouze oloupeme, není třeba je krájet.
  3. V hrnci na troše oleje osmažíme cibulku dosklovata. Následně přisypeme dýni a opečeme ji ze všech stran.
  4. Přidáme do hrne stroužky česneku a celé to zalijeme vývarem.
  5. Vaříme pod pokličkou cca 20 minut, dokud dýně nezměkne.
  6. Umístíme hrnec mimo plotnu a s pomocí ručního mixéru rozmixujeme jeho obsah. V průběhu mixování přilíváme smetanu.
  7. Na závěr polévku ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  8. Podáváme s tykvovými semínky, zakysanou smetanou či dýňovým olejem.

Dobrou chuť!

P.S.: Pokud nemáte doma vývar, lze rozpustit v daném množství horké vody kostku bujónu a vývar tím bez ztráty na chuti nahradit

Kategorie: Novinky