I letos hledají studenti posledních ročníků zejména v bakalářských studijních programech odpověď na otázku: jak na státnice? Otázka to není jednoduchá, neboť průběh státních závěrečných zkoušek se na jednotlivých studijních programech, ba dokonce na jednotlivých katedrách může lišit. A z těch věcí, které jsou pro všechny stejné, sice můžeme odpovědi na některé otázky v příslušných studijních předpisech, ale ani ty mnohdy nestačí k tomu, aby uspokojily studenty, kteří jsou sice již zkušenými studenty, ale opět je čeká něco nového a neznámého.

Proto jsme i letos uspořádali přednášku s besedou s názvem „Jak na státnice“, kterou si přišlo poslechnout přes 50 studentů dokončujících své bakalářské studium. V přednášce jsme upozornili na důležité věci a termíny, na které není hodno zapomenout, a obecně představili proces odevzdání, hodnocení a obhajoby bakalářské práce a státních závěrečných zkoušek jako takových, včetně toho, co se stane při úspěšném ukončení studia.

Na přednášku pak navázal široký prostor pro diskuzi, jíž se účastnili nedávní absolventi jednotlivých studijních programů a mohli tak odpovídat na konkrétnější dotazy k průběhu státnic. Naším hostem byl také tutor programu Elektronika a komunikace a referent pro SZZ Ing. František Rund, Ph.D., který poskytl cenný vhled do problematiky státnic z druhé strany a fundovaně zodpověděl mnoho otázek.

Děkujeme všem za účast a jejich zvědavé dotazy a přejeme jim co nejvíce pohody při dokončování bakalářských prací a úspěch u státnic. Děkujeme také našim hostům za to, že studentům věnovali svůj čas, a těšíme se, že se třeba příští rok mezi nimi objeví i někdo z letošních absolventů.

Záznam z přednášky je možné shlédnout na stránce Jak na státnice, kde se také nachází prezentace ke stažení a další užitečné odkazy.